Naar vraag & antwoord

Hoe is voetbal ontstaan? Sport

Bekijk antwoord
Hoe is voetbal ontstaan?

Riekylai@hotmail.com stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Het moderne voetbal (dus het voetbal dat nu nog wordt gespeeld) is in het begin van de vorige eeuw in Engeland ontstaan. In Engeland werd er op school een trapspel gespeeld. Dat spel werd overal gespeeld, op open veld, speelpleinen en op straat. Er was maar een regel: je mocht de bal met je hand stoppen maar daarna moest je de bal onmiddellijk met je voet voortbewegen. Omdat er verder geen regels waren, kun je je voorstellen dat zo’n spelletje voetbal er wel eens ruig aan toe ging.

Auw?!

Niet iedereen was blij met het ruwe spelverloop, dus er kwamen op sommige plekken meer regels. Zo besloten de directie en de leerlingen van de colleges van Charterhouse, Harrow, Eton en Westminster elk ruw contact te weren. Dat voetbal kreeg de naam dribbling game. In 1863 werd de Football Association opgericht. Deze club voetballers bedachten een nieuw spel dat lijkt op het huidige voetbal en rugby. Later werd er besloten dat de bal niet langer gedragen mocht worden. Voetbal mocht nog uitsluitend met de voeten worden gespeeld.

Voetbalclubs

Er ontstonden steeds meer voetbalclubs. In 1866 bijvoorbeeld bestond een voetbalploeg uit acht aanvallers, twee achterspelers en één doelman, die de bal niet met zijn handen mocht aanraken. Er was toen ook al sprake van een soort buitenspel. Een paar jaar later mocht de doelman de bal wel met de handen tegenhouden, dat maakte het scoren een stuk moeilijker.

Competitie

In 1871 werd de eerste bekercompetitie gestart. Aan die competitie deden 15 clubs mee. Deze clubs moeste betalen om mee te doen. In het seizoen 1885-1886 werden de rollen omgedraaid. Het publiek moest betalen en de spelers kregen betaald. Zo ontstond het betaald voetbal. De eerste voetbal op Nederlandse bodem rolt omstreeks 1865, in beweging gebracht door in ons land wonende en werkende Britten. Wanneer de Engelsen weer naar hun vaderland vertrekken, verdwijnt ook het voetbal. Een onvergetelijke indruk heeft het spel blijkbaar niet gemaakt. Tot 1879 wordt in Nederland niet meer gevoetbald. Bij een paar Neder­landse studenten is toch iets blijven hangen. En zij richten de eerste Nederlandse voetbalclub; Haarlemsche Football Club (HFC) op.

Voetbalbond

Omdat voetbal serieus wil worden genomen, wordt in december 1889 een Voetbalbond opgericht. De eerste activi­teit van de bond is het organise­ren van een competitie. De editie 1889-1890 is nog niet officieel, omdat de zeven clubs zelf mogen uitmaken tegen wie ze spelen en hoe vaak. De eerste echte landstitel gaat in het voetbaljaar 1897-1898 naar RAP uit Amster­dam. 

Weet jij ook...


 

Riekylai@hotmail.com stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!