Hoe is voetbal ontstaan?

Sport
voerbal, bal

Voetbal is onstaan rond 1863. In dat jaar werd de Football Association opgericht. Deze club van voetballers bedachten een nieuw spel dat lijkt op het huidige voetbal en rugby. Het moderne voetbal (dus het voetbal zoals het nu nog wordt gespeeld) is in het begin van de vorige eeuw in Engeland ontstaan. In Engeland werd er op school een trapspel gespeeld. Dat spel werd overal gespeeld: op een open veld, op speelpleinen en op straat.

Twee jongetjes voetballen op straat

Maar 1 regel

Er was maar één regel: je mocht de bal met je hand stoppen maar daarna moest je de bal onmiddellijk met je voet voortbewegen. Omdat er verder geen regels waren, kun je je voorstellen dat zo’n spelletje voetbal er wel eens ruig aan toe ging.

Auw?!

Niet iedereen was blij met het ruwe spelverloop, dus er kwamen op sommige plekken meer regels. Zo besloten de directie en de leerlingen van de colleges van het Engelse Charterhouse, Harrow, Eton en Westminster elk ruw contact te weren. Deze vorm van voetbal kreeg de naam dribbling game.

Footbal Association

In 1863 werd de Football Association opgericht. Deze club van voetballers bedachten een nieuw spel dat lijkt op het huidige voetbal en rugby. Later werd er besloten dat de bal niet langer gedragen mocht worden. Voetbal mocht vanaf dat moment uitsluitend met de voeten worden gespeeld.

Voetbalclubs

Er ontstonden steeds meer voetbalclubs. In 1866 bijvoorbeeld bestond een voetbalploeg uit acht aanvallers, twee achterspelers en één doelman, die de bal niet met zijn handen mocht aanraken. Er was toen ook al sprake van een soort buitenspel. Een paar jaar later mocht de doelman de bal wel met de handen tegenhouden, dat maakte het scoren een stuk moeilijker.

Competitie

In 1871 werd de eerste bekercompetitie gestart. Aan die competitie deden 15 clubs mee. Deze clubs moesten betalen om mee te doen. In het seizoen 1885-1886 werden de rollen omgedraaid. Het publiek moest betalen en de spelers kregen betaald. Zo ontstond het betaald voetbal. Het eerste voetbal in Nederlands ontstond in omstreeks 1865. De in ons land wonende en werkende Britten hadden het spel mee naar Nederland genomen.

Voetbal in Nederalnd

Wanneer de Engelsen weer naar hun vaderland vertrekken, verdwijnt ook het voetbal. Een onvergetelijke indruk heeft het spel blijkbaar niet gemaakt. Tot 1879 wordt er in Nederland dan niet meer gevoetbald. Toch is er bij een paar Neder­landse studenten iets van het voetbal blijven hangen. Zij richten de eerste Nederlandse voetbalclub op: Haarlemsche Football Club (HFC).

Voetbalbond

Omdat voetbal serieus wil worden genomen, wordt in december 1889 een Voetbalbond opgericht. De eerste activi­teit van de bond is het organise­ren van een competitie. De competitie van 1889-1890 is nog niet officieel, omdat de zeven clubs zelf mogen uitmaken tegen wie ze spelen en hoe vaak. De eerste echte landstitel gaat in het voetbaljaar 1897-1898 naar RAP uit Amster­dam. Het voetbal zoals we het nu kennen, is geboren.