Waar komt volleybal vandaan?
Volleybal staat in de top tien van meest gespeelde sporten in Nederland. De officiële volleybal vereniging telt meer dan 100.000 leden! Waar komt volleybal eigenlijk vandaan?
Geschiedenis
In de 16e eeuw werd er al een soort volleybal gespeeld in Engeland. Maar officieel is de Amerikaan William G. Morgan de bedenker van volleybal. Hij gaf las aan een groep oudere zakenmannen, maar vond basketbal te heftig voor hen. Morgan combineerde regels uit andere sporten zoals tennis, basketbal en honkbal. Volleybal werd oorspronkelijk mintonette genoemd, maar is vlug daarna omgedoopt.
Lees ook: Wie heeft het skaten bedacht?
Regels
Volleybal wordt gespeeld op een veld van negen meter breed en achttien meter lang. Geen zorgen die achttien meter wordt in tweeën gesplitst door een net. Aan elke kant van het net staat een team van zes spelers.
Het spel begint met een service. Een van de teams serveert de bal over het net; het andere team mag de bal drie keer aanraken voordat het terug moet worden gespeeld naar de tegenpartij. Je kan een punt scoren als de bal de grond raakt bij de tegenstander of als de tegenstander een fout maakt. Per wedstrijd worden er vier sets gespeeld.
Lees ook: Hoe zijn de verschillende dansstijlen ontstaan?
Puntentelling
Een set bij volleybal is afgelopen als een van de teams 25 punten heeft. Hierbij is het wel belangrijk dat er twee punten verschil tussen zitten. Een score 25-24 kan dus niet. Dan wordt er doorgespeeld tot bijvoorbeeld 26-24. Als beide teams twee sets hebben gewonnen, wordt er een vijfde set gespeeld. Deze spelen ze tot 15 punten.
Lees ook: Hoe is voetbal ontstaan?
Varianten
Er zijn verschillende varianten op het zaalvolleybal. De bekendste zijn beachvolleybal (op het strand) en zitvolleybal (zittend op je billen). Zitvolleybal is officieel een paralympische sport. Maar om het te kunnen spelen hoef je geen handicap te hebben.