Zien wij de sterren altijd op dezelfde plek?

De aarde
sterren

Sterren kun je, als het helder is, elke avond aan de hemel zien. Ze zien eruit als kleine, flonkerende puntjes. In werkelijkheid zijn het grote gasbollen die licht en warmte uitstralen, net als onze zon, want dat is ook een ster.

Duizend miljoen miljard

Als we alle sterren zouden kunnen zien, zouden dat er per avond wel tientallen miljoenen zijn. Maar veel sterren staan vóór en achter elkaar, of zijn verborgen achter stof- en gaswolken, waardoor we ze niet kunnen zien. En dan hebben we het nog niet eens over alle sterren in tientallen miljarden andere melkwegstelsels…

Met het blote oog zijn op een heldere avond buiten de stad ongeveer 2000 sterren te zien. In de stad zijn dat er 1000 of minder. Dat komt omdat er in de stad veel meer licht is, waardoor je eigenlijk een beetje verblind wordt. Let maar op, als je ’s avonds in het bos gaat staan en omhoog kijkt, zul je merken dat je opeens veel meer sterren ziet!

Verschuiving

De aarde draait om zijn as en tegelijkertijd ook om de zon. Omdat de aarde in 24 uur om zijn as draait en dus iedere avond langs dezelfde plek komt, zien we elke nacht hetzelfde stukje ruimte. Maar omdat de aarde in 365 dagen ook om de zon heen draait, schuift dat stukje ruimte eigenlijk steeds een beetje op. Dus staan de sterren niet elke avond op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats.

4 minuten

Als je een uur of langer naar de sterren hebt gekeken, zul je merken dat de hele hemel langzaam boven je hoofd lijkt rond te draaien. Net als de zon komen de sterren in het oosten op en gaan ze in het westen weer onder. Dit komt door het draaien van de aarde. Een ster doet er iets meer over dan 23 uur en 56 minuten om in dezelfde positie terug te keren. De zon heeft daar 24 uur voor nodig, want tegelijkertijd draait de aarde ook rond de zon.

De sterren komen daarom elke nacht vier minuten eerder op, en dat zorgt ervoor dat we elke nacht op hetzelfde tijdstip de sterren anders zien. 's Zomers zie je de 'grote beer' dus op een andere plek dan in de winter!