Wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado?

Wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado?
Wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado?

Orkanen en tornado’s komen in Nederland gelukkig zelden voor. Deze harde winden kunnen namelijk behoorlijk verwoestend zijn! Maar wist je dat er een groot verschil is tussen een orkaan en een tornado?

Schaal van Beaufort

De kracht waarmee de wind waait geven we aan met de schaal van Beaufort. Deze meneer Beaufort deelde de wind namelijk in in 12 windkrachten. Bij windkracht 0 is het windstil. Windkracht 3 is nog een fijn briesje en bij windkracht 9 spreken we van een storm en waaien de dakpannen van het dak af.

Windkracht 12

De zwaarste windkracht is windkracht 12. Wind waait dan sneller dan 120 kilometer per uur, soms tot wel 250 kilometer per uur! In Nederland noemen we deze superstorm een orkaan. In Amerika wordt een orkaan een hurricane genoemd en in Australië een cycloon. In Azië wordt een orkaan ook wel een tyfoon genoemd.

Warm zeewater

Orkanen ontstaan boven warm zeewater. Zolang de orkaan boven de zee hangt groeit de kracht, maar zodra deze superstorm aan land komt wordt de orkaan gelukkig snel zwakker. Toch kan de harde wind aan land veel schade aanrichten: daken worden van huizen geblazen en bomen uit de grond gerukt. Een orkaan kan enkele dagen duren, soms wel twee weken.

Supersterke storm

Een orkaan is dus een supersterke storm, met heel veel wind en meestal ook met heel veel regen.

Soms wordt een orkaan verward met een tornado. Toch is een tornado iets anders. Een tornado is een wervelwind, een supersnelle rondtollende draaikolk van lucht. Tornado’s ontstaan niet zoals orkanen boven de zee, maar boven land, vaak tijdens een zware onweersbui.

Een tornado vormt zich boven land

Slurf

De slurf van een tornado is maximaal enkele tientallen meters breed. Ook duurt een tornado meestal niet lang, van enkele seconden tot maximaal een paar uur. Toch kan ook een tornado heel verwoestend zijn!

Rate this article

  • love 20% love
  • lol 17% lol
  • omg 23% omg
  • pff 40% pff
site-footer-logo