Waarom is er in het oog van een orkaan geen wind?

De aarde
orkaan

Een orkaan kan enorme verwoestingen aanbrengen. Hij slingert auto's door de lucht alsof het speelgoed is en knakt een huis doormidden als een luciferhoutje.

Windstil
Kun je je voorstellen dat het in het oog van de orkaan bijna windstil is? En hoe ziet het eruit daar binnen? Zover bekend zijn er maar twee mensen die het oog van een orkaan hebben gezien en het konden navertellen. Twee Amerikaanse boeren, een in 1928 en een in 1951, omschreven het oog als een hoge wand van wolken. Daarin bliksemde het steeds en kleine orkanen probeerden zich met een sissend geluid los te rukken.

Centrifuge
Even was het windstil, je kon zelfs een glimp van de blauwe lucht opvangen en toen raasde de storm verder. Uitleggen waarom het windstil is in het oog van de orkaan, is niet eenvoudig. Misschien kun je het nog het beste zien als een centrifuge. Bij ronddraaiende bewegingen is er sprake van een naar buiten gerichte kracht. In een centrifuge worden hierdoor de kleren tegen de wand geplakt. In het oog van een orkaan geldt een soortgelijk iets.

Gevaarlijk!!
Dat het windstil is in het oog van de orkaan betekent trouwens niet dat het er ongevaarlijk is! Je kunt er altijd nog een stoel of wat dan ook tegen je hoofd geslingerd krijgen.