Wat is een cycloon?

De aarde
Aarde

Waarschijnlijk heb je er nog nooit eentje in het écht gezien. Toch komen ze regelmatig voor: cyclonen. Wat zijn deze natuurverschijnselen precies?

Ander woord

Een cycloon is een ander woord voor een orkaan. In de Verenigde Staten heet een orkaan een hurricane, in Azië een tyfoon. Een orkaan is een hele zware storm, die bestaat uit veel wind, regenval, hoge zeegolven en vloedgolven. De meeste slachtoffers vallen aan de kust door de metershoge vloedgolven.

een cycloon van bovenaf

Zee

Orkanen ontstaan meestal in tropische en subtropische gebieden op zee. Doordat relatief koude luchtstromingen in aanraking komen met de hete luchtstroom op de evenaar kunnen sterke tropische stormen ontstaan. Als zo'n tropische storm windkracht 12 bereikt dan kun je spreken van een cycloon of orkaan.

Eigen naam

Wist je dat elke tropische storm van ten minste windkracht 8 een eigen naam krijgt? De eerste tropische storm krijgt een naam met de letter a, de tweede met de letter b etc. De Australische meteoroloog (iemand die expert is op het gebied van weer) Clement Wragge gebruikte aan het eind van de 19e eeuw als eerste een meisjesnaam voor een tropische storm.