Word je ook jarig op de maan?

De aarde
de maan boven de bergen

Wist je dat er nog geen Nederlanders op de maan zijn geweest? Ook is er nog nooit een kind op de maan of de ruimte geweest. Jij, Dries, zou de eerste kunnen zijn! Je zou dan meteen ook de eerste zijn die zijn verjaardag op de maan viert. Er is namelijk nog nooit een astronaut jarig geweest op de maan.

Jarig in de ruimte

Astronauten vieren hun verjaardag wel in de ruimte. Een taart met kaarsjes kan helaas niet, maar er is in het internationale ruimtestation ISS wel een opblaasbare taart. Familie van de astronauten geven soms kleine cadeautjes mee met een vrachtruimteschip voor de jarige astronaut.

roze ballonnen

Heel vaak jarig

Het ruimtestation ISS draait één keer in de anderhalf uur een rondje om de aarde. Als je gedurende deze anderhalf uur constant naar buiten zou kijken dan zie je de zon een keer op en ondergaan. Een ruimtedag duurt dus eigenlijk maar anderhalf uur. En dat betekent dat je na 22 ruimtedagen alweer jarig bent!

Kalender van aarde

Heel leuk natuurlijk, zo vaak feest. Maar je zou wel erg oud worden in de ruimte. Gelukkig hebben ze een eigen tijdrekening in de ruimte. Astronauten werken zo’n 10 uur per aardse dag en hebben daarna tijd voor ontspanning en slapen. En voor hun verjaardag houden de astronauten gewoon de kalender op aarde aan.

Bron: Hans van der Lande, Space Expo