Wat is de ozonlaag?

De aarde
Ozonlaag vanaf de ruimte gezien

Met goed weer kun je lekker buiten in het zonnetje zitten, maar als je te lang blijft zitten kun je lelijk verbranden. Gelukkig helpt de ozonlaag om je daar tegen te beschermen. Wil je weten wat de ozonlaag is? Lees dan snel verder!

Straling 

Ultraviolette straling is schadelijk voor mensen, planten en dieren. Deze straling zit in de stralen van de zon en zorgt ervoor dat je huid verbrandt als je te lang in de zon zit. De ozonlaag is een laag lucht waar veel ozon in voorkomt. Ozon beschermt ons tegen de gevaarlijke stralen van de zon. De ozonlaag bevindt zich op een afstand van 15 tot 45 kilometer van de aarde.

Lees ook: Hoe brandt de zon als er geen zuurstof is?

Vervuiling 

Sommige stoffen beschadigen de ozonlaag. De ozonlaag wordt door de vervuiling steeds dunner waardoor de ultraviolette straling de aarde makkelijker kan bereiken. De dikte van de ozonlaag is de afgelopen 30 jaar afgenomen. Boven de zuidpool is de ozonlaag al voor de helft verdwenen! Ook boven Nederland en Belgie is de ozonlaag dunner geworden. Smeer je daarom goed in met zonnebrandmiddel zodat je beschermt bent tegen de straling!

Flitsende feiten...

Wat gebeurt er als de zon ermee ophoudt?
Waarom kleurt de zon rood bij zonsondergang?