Wat eten ze in de woestijn?

De aarde
duinen in de woestijn

Wie aan een woestijn denkt, denkt aan zand, zand en nog meer zand. En misschien hier en daar een cactus. Wat eten mensen die in de woestijn leven dan? Willem Wever zocht het uit!

Overleven

Voedsel is niet het belangrijkste om te overleven in een woestijn. Water is veruit het belangrijkst! En kleding om je lichaam te beschermen tegen de zon en insecten. Vooral je hoofd en nek moeten bedekt zijn.

Graven maar!

Water kun je vinden door een (opgedroogde) put verder uit te graven. Of te gaan graven vlakbij planten of bomen (daar moet ook water in de buurt bij zijn).

Op zoek naar eten

Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken. En kleine dieren zoals woestijnhagedissen kun je vangen (als je snel bent) en eten.

Niet eten zonder drinken!

Maar wist je dat wanneer je geen water in de buurt hebt, het beter is om NIET te eten! Je lichaam heeft vocht nodig om voedsel te verteren en zonder vocht kan je lichaam niet.