Waarom is het overdag heet in de woestijn en kan het er 's nachts zelfs vriezen?

Waarom is het overdag heet in de woestijn en kan het er 's nachts zelfs vriezen?

Veel zon en geen wolken

De stand van de zon en de afwezigheid van wolken zijn bepalend voor de grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur in de woestijn. In de woestijn is de lucht zo droog dat er geen wolken zijn. De zon kan in de woestijn overdag ongehinderd op de aarde branden en is er ‘s nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag en 's nachts koud.

De Sahara-woestijn ligt vlakbij de evenaar, waar de zon recht boven de aarde staat en de warmte daar heel geconcentreerd is. Ook is in die woestijn een heel droge lucht en bijna geen vocht dat kan verdampen om wolk te worden.

Sahara

Wie aan een woestijn denkt, denkt aan zand, zon, hitte en zweet. Maar 's nachts is het super koud in de woestijn. De grootste en heetste woestijn ter wereld is de Sahara in Afrika. Het zand is er overdag zo heet dat je huid bij aanraking kan verbranden. ’s Nachts kan de temperatuur makkelijk tot onder nul dalen.

Op zoek naar water in de woestijn

In de video gaat onze presentator Jochem op onderzuik uit in de woestijn. Hij zoekt naar planten, rijdt over duinen en vooral: gaat op zoek naar water in de woestijn!

Rate this article

  • love 12% love
  • lol 27% lol
  • omg 22% omg
  • pff 39% pff
site-footer-logo