Waarom is het overdag heet in de woestijn en kan het er 's nachts zelfs vriezen?

De aarde
Een woestijn met mensen die op een kameel rijden

De stand van de zon en de afwezigheid van wolken zijn bepalend voor de grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur in de woestijn. In de woestijn is de lucht zo droog dat er geen wolken zijn. De zon kan in de woestijn overdag ongehinderd op de aarde branden en er is ‘s nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag heet en 's nachts koud.

Droge lucht

De Sahara-woestijn ligt vlakbij de evenaar, waar de zon recht boven de aarde staat en de warmte daar heel geconcentreerd is. Ook is in die woestijn een heel droge lucht en bijna geen vocht dat kan verdampen om wolk te worden.

Sahara

Wie aan een woestijn denkt, denkt aan zand, zon, hitte en zweet. Maar 's nachts is het superkoud in de woestijn. De grootste en heetste woestijn ter wereld is de Sahara in Afrika. Het zand is er overdag zo heet dat je huid bij aanraking kan verbranden. ’s Nachts kan de temperatuur makkelijk tot onder nul dalen.

Woestijn

Op zoek naar water in de woestijn

In deze video van Willem Wever gaan ze op onderzoek uit in de woestijn. Ze zoeken naar planten, rijden over duinen en vooral: ze gaan op zoek naar water in de woestijn!