Waarom is het overdag heet in de woestijn en kan het er 's nachts zelfs vriezen?

Waarom is het overdag heet in de woestijn en kan het er 's nachts zelfs vriezen?

Wie aan een woestijn denkt, denkt aan zand, zon, hitte en zweet. En kamelen. Maar 's nachts is het super koud in de woestijn. Hoe kan het dat het overdag bloedheet is, en 's nachts juist heel koud? Willem Wever zoekt het uit!

Sahara

De grootste en heetste woestijn ter wereld is de Sahara in Afrika. Het zand is er overdag zo heet dat je huid bij aanraking kan verbranden. ’s Nachts kan de temperatuur makkelijk tot onder nul dalen.

Zon en wolken

De stand van de zon en de afwezigheid van wolken zijn bepalend voor de grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur in de woestijn. In de buurt van de evenaar, waar de Sahara ligt, staat de zon recht boven de aarde waardoor de warmte daar heel geconcentreerd is. Ook is er een hele droge lucht en bijna geen vocht dat kan verdampen om wolk te worden.

Als er geen wolken zijn kan de zon overdag ongehinderd op de aarde branden en is er ‘s nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden.

In de video gaat onze presentator Jochem op onderzuik uit in de woestijn. Hij zoekt naar planten, rijdt over duinen en vooral: gaat op zoek naar water in de woestijn!

Rate this article

  • love 13% love
  • lol 20% lol
  • omg 23% omg
  • pff 43% pff
site-footer-logo