Waarom wordt New York ook wel de Big Apple genoemd?

De aarde
Uitzicht op de Empire State Building in New York

Bijna iedereen weet waar je bent geweest als je zegt dat je in de Big Apple was. Hoe komt het nou dat New York zo genoemd wordt?

Het Vrijheidsbeeld in New York

Bijbelse naam

De stad lijkt niet op een appel, er groeien bijna geen appelbomen en New Yorkers staan juist bekend om hun slechte eetgewoontes. Er gaan allerlei nostalgische verhalen over de oorsprong van de bijnaam. De bekendste daarvan is het verhaal van een vrouw, genaamd Eva. Zij kwam vanuit Frankrijk naar New York in het begin van de 19e eeuw en begon een soort chique bordeel.

Het bordeel werd heel erg succesvol. Eva noemde haar meisjes haar appels. Daarmee verwijst ze naar het bijbelverhaal over Eva die een appel eet van de verboden boom en daardoor uit het paradijs gezet wordt. Volgens het verhaal noemden de mannen hun bezoekjes aan het bordeel “Eva’s appels eten”. Daar zou dan de naam de Big Apple vandaan komen.

New York als boom?

Een meer waarschijnlijke verklaring van de naam Big Apple is dat het uit een boek komt. De auteur van een boek stelde Amerika voor als een grote boom waarvan de wortels tot ver in de rivier Mississippi gingen. Grote steden waren appels aan de appelboom, en New York was de grootste! Vanaf toen waren het vooral jazzmuzikanten die de zin gebruikten.

Als ze buiten New York optraden waren ze in de “takken” en wanneer ze in theaters in New York speelden waren ze in “The Big Apple”. In 1970 werd de zin gebruikt voor een campagne om toeristen naar New York te trekken. Door een grote rode appel af te beelden maakten men reclame voor New York als “The Big Apple”.