Waarom is Pluto geen planeet meer?
Tot voor kort waren er negen planeten: Aarde, Mars, Mercurius, Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Pluto wordt sinds augustus 2006 geen planeet meer genoemd, maar dwergplaneet. Pluto was de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Sinds de ontdekking van Pluto, in 1930, werd er constant ruzie gemaakt. Was Pluto eigenlijk wel een planeet?
Is Pluto wel of niet een planeet?
Het was in die tijd niet duidelijk wat het woord planeet precies inhield. Er bestond een vage omschrijving: een planeet draait een rondje om de zon en geeft zelf geen licht. Pluto draaide geen rondje, maar een rare scheve baan. Er was nog een reden waarom sommige mensen Pluto geen planeet wilden noemen.
Hemellichamen
In de loop van de tijd werden er namelijk nog duizenden andere hemellichamen ontdekt. Dit zijn voorwerpen in het heelal, zoals de zon, planeten en meteoren. Deze hemellichamen werden niet allemaal ‘planeet’ genoemd, omdat er dan ontelbaar veel planeten zouden zijn.
Drie categorieën
In augustus 2006 kwamen 2.500 astronomen uit de hele wereld bij elkaar. Zij besloten de hemellichamen in te delen in drie categorieën: planeten, dwergplaneten en kleine hemellichamen. Door deze indeling bleven er acht ‘echte’ planeten over en werd Pluto een dwergplaneet. Ook bedachten de astronomen een paar eigenschappen voor de hemellichamen, zodat het voortaan duidelijk is of iets een planeet is of niet.
Zo herken je een planeet
Een planeet kun je nu aan verschillende eigenschappen herkennen. Een planeet maakt een baan om de zon en produceert geen energie. Dit betekent dat hij geen licht geeft, zoals een ster. Verder is een planeet bolvormig en is het geen maan.
Dwergplaneten
Een dwergplaneet heeft bijna dezelfde eigenschappen. Het enige verschil tussen een planeet en een dwergplaneet is dat planeten geen andere hemellichamen op hun baan hebben. Dwergplaneten hebben dit wel, zij zijn te klein om deze van hun weg te stoten. Pluto heeft veel hemellichamen om zich heen, waardoor hij een dwergplaneet genoemd wordt.