Hoe ontstaat een planeet?

De aarde
Zwevende planeten

Om die vraag te beantwoorden moeten we heel ver terug in de tijd!

Alleen maar sterren

Toen het heelal nog erg jong was, bestonden er alleen maar sterren en nog geen planeten. Sterren zijn zonnen, net als onze eigen zon een ster is. Het waren enorme gasbollen die aan het eind van hun bestaan in gigantische explosies enorme hoeveelheden materie het heelal in bliezen.

Een supernova

Bouwstenen

Bij deze explosies (supernova’s) werd nieuwe materie gevormd. Dit materiaal bestond uit alle elementen die we hier op aarde kennen.

Bijvoorbeeld waterstof, zuurstof, ijzer, koolstof, maar ook goud, zilver en brons. Alle bouwstenen die je nodig hebt om een planeet te maken.

De zon

Veel later ontstonden uit deze gigantische wolken van materie andere sterren en uiteindelijk ook onze eigen zon. Dat was 4,5 miljard jaar geleden. Het meeste materiaal van die wolk vormde zich tot onze zon, maar er bleef ook een klein beetje materiaal over die in een schijf om de zon begon te draaien. Als een soort pannenkoek.

Samenklontering

De miljoenen jaren daarna botsen de deeltjes in deze schijf, waardoor deze deeltjes samenklonteren tot steeds grotere objecten. Uiteindelijk ontstonden zo de planeten, zoals de aarde, jupiter en mars.

Vergelijken met je lichaam

Vrijwel alle materie van ons zonnestelsel zit dus in de zon. Vergelijk je eigen lichaam met het zonnestelsel. Het gedeelte wat dan de planeten voorstelt, is alleen je pink! Het grootste gedeelte van die pink is dan ook nog eens de grootste planeet van ons zonnestelsel: Jupiter. De aarde is alleen maar het topje van je nagel.

Bron: Artis. Voor meer informatie kun je terecht bij het Planetarium van Artis.