Naar vraag & antwoord

Waarom is het binnenste van de aarde zo heet? De aarde

Bekijk antwoord
Waarom is het binnenste van de aarde zo heet?
Waarom is het binnenste van de aarde zo heet?
Aardbol

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De aarde bestaat uit verschillende lagen. Wij leven op de aardkorst waar het -gelukkig- niet heel warm is. Dat is wel anders in het binneste van de aarde -de kern- want daar is het bloedheet!

Kern

Het binnenste gedeelte van de aarde heet de kern. We weten erg weinig van de binnenkant van de aarde. Dat komt omdat het niet zo makkelijk is om er te komen. De kern van de aarde ligt namelijk op ongeveer 2900 kilometer diepte! De kern bestaat vooral uit ijzer samen met wat nikkel en andere elementen. De temperatuur daar is wel 5000 graden!

Lees ook: Wat is het gewicht van de aarde?

Planeten

Alle planeten zijn van binnen heet. Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is de zwaartekracht. De planeten werden gevormd uit een grote wolk van gas en stof. Als zo'n wolk in elkaar stort dan botsen de verschillende delen. Deze delen verliezen daardoor een deel van hun snelheid. De snelheidsenergie die ze verliezen wordt in hitte omgezet. Een net gevormde planeet is dus erg heet. De planeet wordt aan de buitenkant verwarmd door de zon. Daarom blijft de hitte in de kern heel lang bestaan.

Ook leuk om te weten:

Waarom is het in de zomer zoveel langer licht?
Waarom kan de lucht niet in de ruimte komen?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges