Kan een tsunami ook in Nederland voorkomen?

De aarde
Tsunami

Op het nieuws heb je misschien wel eens gezien dat een land door een tsunami is getroffen. Heel veel water komt vanuit de zee het land in. Kan dit ook in Nederland gebeuren? Kort samengevat: de kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein.

Tsunami

Een tsunami is een grote vloedgolf die plotseling de kust overstroomt. Door de kracht van het water wordt alles meegesleurd. Tsunami’s kunnen ontstaan, nadat de zeebodem door een zeebeving verzakt. Hierdoor ontstaat een enorme golf.

Nederland

De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. Voor een tsunami heb je naast een ondergrondse zeebeving namelijk ook veel zeewater nodig. De Noordzee is voor een zee erg ondiep. Stel dat er ooit een grote golf ontstaat (bijvoorbeeld na de uitbarsting van een vulkaan op IJsland) dan wordt deze golf door het ondiepe water van de Noordzee uitgedempt nog voor de golf de kust bereikt.

Schade

Als er in de Noordzee een aardbeving plaatsvindt, zal de golf niet hoger zijn dan een halve meter. Zo’n golf kan geen schade aanrichten. Het water voor de kust van Noorwegen is wel dieper, maar ook daar hoeven mensen zich geen zorgen te maken. De kusten zijn daar zo steil dat een vloedgolf geen effect zal hebben.

Bron: Rob Groenland, KNMI