Hoe weten meteorologen wat voor weer het wordt?

De aarde
Een regenachtige dag

De mensen van het weerbericht worden ook wel met een moeilijk woord meteorologen genoemd. Deze weermannen en –vrouwen kijken wat voor weer het wordt de komende dagen. Maar hoe weten zij dan wat voor weer het wordt? Willem Wever weet het antwoord!

Metingen

Voordat de meteorologen iets kunnen zeggen over het weer dat er komen gaat, doen ze eerst metingen. Zo kunnen ze zien wat voor weer het is op heel veel plaatsen in de hele wereld! Deze metingen doen ze met allemaal meetinstrumenten zoals de thermometer en satellieten. Hiermee kunnen ze zien waar het regent en waar de zon schijnt. Maar ook waar het warm is, of juist ijskoud.

Lucht in beweging

Doordat lucht altijd in beweging is, blijft die ene regenbui op het schoolplein niet eeuwig hangen. Ook de kou en de warmte verplaatsen zich van de ene naar de andere plek op de aarde.

Grote en slimme computers

De weermensen kunnen de bewegingen van lucht volgen op hele grote en slimme computers. Daardoor zien zij of het morgen of de dagen erna mooi of slecht weer wordt. Een grote regen- of sneeuwbui, een windhoos of een hittegolf kunnen de weermensen dus allemaal voorspellen. En dat allemaal dankzij die slimme computers! Verder weten de computers wat voor weer het was rond deze tijd in de afgelopen jaren. Meestal verschilt dat niet heel veel van elkaar, waardoor we weten we wat we ongeveer kunnen verwachten als weersvoorspelling.

Bron:

Dennis Wilt, senior meteoroloog en presentator van Meteogroup