Hoe onstaat eb en vloed?
Wanneer je op verschillende momenten per dag naar het strand toe gaat, zul je zien dat het strand de ene keer groter is dan de andere keer. Dit komt door het eb en vloed van de zee. Hoe werkt dat eigenlijk? Willem Wever weet het antwoord!
Ver weg en dichtbij
Per dag is het twee keer eb en twee keer vloed. Bij vloed is het water hoog en dicht bij de duinen. Eb betekent dat het water laag staat en verder weg. Soms vallen hele gebieden droog als het eb is. Het strand is dus groter als het eb is en kleiner als het vloed is.
Magnetische maan
Je zou het niet verwachten als je op het strand staat, maar de maan heeft veel te maken met eb en vloed. De aarde, zon en maan werken namelijk als magneten op elkaar. De maan draait om de aarde en trekt het water op aarde naar zich toe. Daardoor ontstaat vloed. De aarde draait langzaam rond, waardoor de maan steeds een ander stuk water naar zich toetrekt. Als het water niet wordt aangetrokken door de maan, dan wordt het eb.
Twee keer per dag
Dat het per dag twee keer eb en twee keer vloed is, komt doordat de aarde zelf ook draait. Wetenschapper Diederik legt in een fragment uit hoe dit precies werkt. Bekijk de video hierboven voor zijn uitleg!