Naar vraag & antwoord

Hoe komt het dat de ene zee zwart/blauw is en de andere mooi helder blauw? De aarde

Bekijk antwoord
Hoe komt het dat de ene zee zwart/blauw is en de andere mooi helder blauw?
Hoe komt het dat de ene zee zwart/blauw is en de andere mooi helder blauw?
Strand met zee

Merel stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

De zee kan verschillende kleuren hebben: helder blauw, donker grijs of zelfs groen. Maar waar komen al die verschillende kleuren vandaan? Willem Wever weet het antwoord.

De zon

De kleur in het water ontstaat door de zon. De zon straalt verschillende kleuren zonlicht uit. Hoe langer de zonnestraal moet afleggen naar de bodem, des te minder rood de straal bevat. Daardoor worden de rode stralen het eerst opgenomen in het water. Blauwe stralen blijven veel langer schijnen en gaat daardoor dieper het water in.

Blauw

Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.

Lees ook: Waarom zink je in de zwarte zee en blijf je drijven in de dode zee? 

Minder doorzichtig

Bij kleine slootjes is de vervuiling groter. Als het water vervuild is, zitten er stoffen en materialen in het water. Daardoor wordt het water minder doorzichtig en kunnen de blauwe stralen er niet goed door. Het water wordt dan groen of grijs. Onze Noordzee lijkt groenig/bruin. Dit komt omdat er veel algen in het water zitten, waardoor het water niet zo doorzichtig is als in andere landen.

Lees ook: Hoe wordt iemand uit zee gered?

Veel water

Om het water in contact te brengen met de lichtstralen is heel veel water nodig. Daarom is een klein beetje water (zoals een plas) doorzichtig. Maar een grote hoeveelheid water (zoals de zee) lijkt daardoor wel een kleur te hebben.

Weet je ook...

Waarom de zee zout is?
Waarom de zee niet leeg loopt?

 

Merel stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges