Hoe hoog zweven de wolken?

De aarde
Grijs/blauwe wolken

Als je naar de lucht kijkt is er een grote kans dat er een paar wolken te zien zijn. Die kunnen allerlei vormen aannemen; van pluizige witte plukken tot een dichte grijze deken. Dat wolken in de lucht hangen weten we, maar hoe hoog hangen ze precies? Willem Wever weet het.

Atmosfeer

Wolken bevinden zich op verschillende hoogten in de atmosfeer. In de weerkunde maken we onderscheid tussen lage-, middelbare- en hoge wolken.

Laag

De lage wolken, zoals stapelwolken die meestal de vorm van een bloemkool hebben, kunnen al ontstaan op een paar honderd meter hoogte. Wanneer deze wolken tot buien uitgroeien kunnen ze zelfs hoogten boven 10 kilometer bereiken. Mist is eigenlijk ook een lage wolk en je zou kunnen zeggen dat deze wolk 'op straat ligt'.

Middelbaar

De middelbare wolken drijven op hoogten tussen 3 en 5 kilometer. Deze wolken zijn over het algemeen opgebouwd uit druppeltjes en zeer kleine ijskristalletjes. Wanneer deze wolken dik worden kan er soms regen of sneeuw uit vallen.

Hoog

De hoogste wolken drijven boven 5 kilometer. Dat zijn de sluierwolken die vaak ook windveren worden genoemd. Uit deze wolken valt geen neerslag. Daarvoor zijn ze niet dik genoeg. Wel bestaan ze helemaal uit ijskristallen want op die hoogte is het heel erg koud.