Hoe diep zijn de waterputten in Afrika?

De aarde

Afrika is een groot werelddeel. Er zijn stukken land waar het heel droog en bloedheet is. In die gebieden zit het water dan ook diep in de grond. In andere delen van Afrika zijn de waterputten maar een meter diep. Waarom al die verschillen?

Verschillen

Hoe diep het water in de grond zit hangt onder andere af van:

Geologie: de grond bestaat uit allerlei lagen die wel of geen water vasthouden. In een laag zand zit veel meer water dan in bijvoorbeeld een laag steen!

Klimaat: valt er veel of weinig regen in een gebied? Als er veel regen valt, is er meestal een hogere grondwaterspiegel en zijn de putten dus veel minder diep.

Locatie: je kunt je voorstellen dat een put op de top van een berg veel dieper moet zijn dan een put in een dal vlak langs een rivier.

Water in de woestijn

Grondwater kan ook nog eens heel oud zijn. In gebieden die nu heel droog zijn, kun je soms op grote diepte toch heel veel water vinden.

Bijvoorbeeld: tot 10.000 jaar geleden was het gebied wat we nu de Sahara noemen vele duizenden jaren lang een vruchtbaar en groen gebied met grote meren!!!

Diep water

Niet voor te stellen nu, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat er in die duizenden jaren heel veel water in de bodem is gezakt. En dat water zit er nog steeds!

De Sahara is dan ook een typisch gebied waar je op grotere diepte enorme hoeveelheden water vindt. Je moet alleen heel erg lang graven voor je het vindt…

Oftewel: een waterput kan een meter diep zijn, maar op sommige plekken zijn er putten waar het water op 200 meter diepte uit de grond wordt gepompt.

Weet jij ook...

Waarom Afrika zo arm is?

Wat het grootste werelddeel is?