Hoe is de Grand Canyon ontstaan?

De aarde
De Grand Canyon

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Amerika is de Grand Canyon. Het is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de staat Arizona. Hoe is het gebied eigenlijk ontstaan? Willem Wever weet het.

De Horse Shoe Bend bij de Grand Canyon

Geschiedenis

De Canyon is ongeveer 1600 meter diep, 350 kilometer lang en heeft een breedte van tussen de 6 en 29 kilometer. Je bent dus wel even bezig als je hem over wil steken! De Grand Canyon is ontstaan doordat de Colorado rivier de bodem stukje bij beetje heeft uitgeslepen.

De bron van de Colorado ligt erg hoog, namelijk op 3000 meter. De rivier stroomt daardoor sneller dan andere rivieren. Hoe oud de Grand Canyon is, blijft een raadsel voor wetenschappers. Het ene onderzoek kwam uit op 70 miljoen jaar oud, terwijl een ander onderzoek uitkwam op 6 miljoen jaar.

Rotswanden

In de Canyon kan je goed zien hoe de wereld door de jaren heen steeds veranderde. Dat zie je aan de horizontale strepen in de wanden van de Grand Canyon. Elke streep stelt een periode in de geschiedenis voor. Het maakt de Grand Canyon tot een van de indrukwekkendste natuurverschijnselen op aarde! 

Toeristen

De Grand Canyon is een grote toeristische attractie, vooral op de bekende uitzichtpunten, maar er zijn ook bijzonder rustige plekken te vinden. Als toerist kun je in de Grand Canyon allerlei leuke dingen doen. Je kan een stukje afdalen in de kloof. Of bijvoorbeeld een helikoptervlucht door de Canyon maken!