Hoe is Capoeira ontstaan?

Sport
Man beoefend capoeira op een brug

Capoeira is een spel, ook wel Braziliaanse krijgskunst of vecht-dans genoemd. Bij capoeira staan de mensen in een cirkel, twee mensen binnen in de cirkel voeren afwisselend aanvals- en verdedigingstechnieken uit. Muzikanten hebben hierin ook een belangrijke rol. De capoerista's moeten goed reageren op de muziek. Bij capoeira is er geen winnaar of verliezer. Het gaat erom wie het spel goed beheerst, sneller en creatiever is.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt capoeira uit Angola of Mozambique, beide Portugese koloniën. In de tijd van de slavernij in Brazilië (16e t/m 19e eeuw) deden de Afrikaanse slaven deden aan capoeira om hun cultuur in ere te houden en te werken aan hun fysieke weerbaarheid.

Lees ook: Hoe kan het dat de een bang is voor een spin en de ander niet?

Twee vormen

Er zijn twee vormen van capoeira: capoeira Angola en capoeira regional. Capoeira Angola is de oorspronkelijke capoeira, de bewegingen zijn langzaam en dichtbij de grond. De Capoeira Regional is de meest beoefende vorm van capoeira en werd rond 1930 ontwikkeld door meester Bimba uit Brazilië. Meester Bimba kon heel goed worstelen en combineerde technieken van Jiujitsu, boksen en (Romeins) worstelen met die van capoeira. In deze vorm van capoeira zit ook de acrobatiek en snelle bewegingen.

Weet je ook...

Waarom je zweet als je sport?
Hoe maak je een goede sportfoto?