Is een gouden medaille van echt goud?

Sport
Gouden medailles

Eigenlijk draait alles bij wedstrijden om goud. Maar zijn die gouden medailles wel van echt goud? Willem Wever weet het antwoord!

Goud of toch zilver?

De gouden medailles die gebruikt worden op de Olympische Spelen zijn niet van massief goud, maar er is wel echt goud in verwerkt. Voor andere wedstrijden zijn niet echt regels over de medailles. Soms zijn ze verguld en soms zijn ze goud gespoten. Een grappig weetje: er zit vaak een heleboel zilver in de gouden medailles verwerkt.

Een gat op je hart

De Olympische medaille kreeg in 2006 een nieuwe uitstraling. Ze zijn goud, zilver of brons met een gat erin. Er was heel goed nagedacht over het ontwerp. Als de medaille werd omgehangen, kwam het gat op de plaats waar het hart zit en daar werd de passie voor de Olympische Spelen gevoeld. Op de medaille stond het beeld van de 'Piazza'. De 'Piazza' is het typische Italiaanse plein dat in Turijn symbool staat voor 'elkaar ontmoeten'. Op de achterkant was een pictogram afgebeeld van de sport waar het om ging. Voor elke Olympische Spelen wordt er weer zo diep over nagedacht.

Cijfers

In totaal zijn er 1.026 medailles gemaakt: 342 gouden, zilveren en bronzen. Allemaal samen wegen ze 1.005 kilogram en er is 2 kilometer lint voor gebruikt. De diameter van elke medaille is 120 millimeter; de dikte 20 millimeter.