Wie bepaalt er waar de grenzen liggen tussen landen?

De aarde
grenzen

Heb je er wel eens over nagedacht dat ieder land een heel andere vorm heeft en dat ieder land verschilt van grootte? Nederland is bijvoorbeeld erg klein, maar Rusland is héél erg groot. Verder heeft Italië de vorm van een laars. Wie heeft bepaald dat de landnen een bepaalde grootte hebben? Wie beslist waar de landsgrenzen langslopen? Willem Wever zocht het uit!

Koninkrijken

Verschillende gebieden bestaan op de wereld al heel lang. In de vroege middeleeuwen was Europa bijvoorbeeld verdeeld in verschillende koninkrijken. Deze koninkrijken waren weer onderverdeeld in graafschappen. Wanneer een graaf, het hoofd van een graafschap, het niet eens was met de koning, gebeurde het dat hij zich aansloot bij een ander koninkrijk. De grenzen tussen de koninkrijken werd dan opgeheven, waardoor er een nieuw begrensd gebied ontstond. Op die manier verschoven de landsgrenzen telkens opnieuw.

Oorlogen

Ook zijn er talloze oorlogen gevoerd voor meer grondgebied, waarbij hele graafschappen werden veroverd. Dat verandert natuurlijk ook de grootte en de ligging van de landsgrenzen. Pas na de 80-jarige oorlog zijn de grenzen van Nederland echt getrokken. De republiek der Nederlanden grensde in het oosten aan het heilige Roomse Rijk en in het zuiden aan Frankrijk. Later ontstond in het zuidelijke gebied nog het huidige België. De Nederlandse grens is sindsdien nauwelijks nog gewijzigd.

Wist je dat?

- Wist je dat de meeste grenzen worden getrokken langs natuurlijke elementen zoals rivieren? Op de foto zie je bijvoorbeeld een stukje grens tussen Nederland en Duitsland. Daarom zijn de grenzen in Europa bijna nergens recht.

- In Afrika lopen grenzen wel kaarsrecht. Dat komt omdat ze met een liniaal getrokken zijn, dwars door de lege woestijn. Hierdoor zijn er in Afrika ook vaak conflicten. Sommige Afrikaanse stammen zij bijvoorbeeld uit elkaar getrokken, terwijl andere, vreemde stammen van elkaar, samen bij elkaar gezet zijn.