Wat gebeurt er binnenin een vulkaan?

De aarde
Een persoon in een gele regenjas staat aan de rand van een rokende vulkaan

Je hebt een vulkaan vast wel eens zien barsten op televisie. Dat ziet er heel bijzonder uit! Maar wat gebeurt er binnenin een vulkaan?

Heet

In het binnenste van de aarde is het verschrikkelijk heet. De aardkern is van ijzer en heeft een temperatuur van wel 4000 graden. Om de kern zit een aardmantel van gloeiend heet vloeibaar gesteente. Daaroverheen zit de aardkorst, dat is een dun laagje harde steen, waar wij op lopen.

 

Magma

Wanneer de aardkorst heel dun is, komt het vloeibare gesteente (magma genoemd) dicht bij het oppervlak. Dat is een magmahaard, een soort grot. In deze grot kan een druk ontstaan die het magma omhoog perst. Het magma wordt naar de opening van de vulkaankrater geperst via een grote pijp. Als het magma aan de oppervlakte komt, heet het lava. De vloeibare lava stroomt over de hellingen van de vulkaan. Als lava afkoelt, stolt het tot harde blokken steen bijna zwart van kleur.

Explosie

Bij een vulkaanuitbarsting worden ook klodders lava door de lucht geslingerd, vaak kilometers hoog. Die klodders heten vulkanische bommen en zijn soms zo groot als vrachtwagens! Hoe heftig de uitbarsting zal zijn hangt af van de hoeveelheid gas en silicium (stof) in het magma. Als er veel silicium in het magma zit en veel water is de kans op een explosie erg groot. Ook als er bijvoorbeeld allemaal stenen in de kraterpijp zitten, hoopt alles zich binnenin de vulkaan op. Je kunt dan ook een enorme explosie verwachten! Een vulkaanuitbarsting wordt ook wel eruptie genoemd.