Waarom is zand bruin?

De aarde
een woestijn met heel veel zand

 

Stukjes steen


Zand is een verzameling hele kleine stukjes steen. Als de grootte van de stukjes steen tussen de 63 micrometer en de 2 millimeter ligt noemen we het materiaal zand. Als de stukjes groter zijn dan 2 millimeter noemen we het grind.

Verschillende soorten

Zand bestaat niet altijd uit hetzelfde materiaal. Het kan uit allerlei verschillende soorten steen bestaan. Vandaar dat zand ook allemaal verschillende kleuren kan hebben! Het is lang niet altijd bruin, maar kan ook bijvoorbeeld wit, gelig of zwart zijn.

Afkomst

De kleur van het zand hangt af van waar het vandaan komt. Zo bevat het strand- en duinzand ten zuiden van de plaats Bergen vooral gelige, tamelijke grove en afgeronde korrels. Terwijl het zand ten noorden van Bergen wat fijnkorreliger en witter van kleur is.

Microscoop

Het zand uit onze grote rivieren en het zand van de oudere pleistocene rivierafzettingen in de hoge helft van ons land bevat kleine korrels en stukjes grind en heeft vaak allemaal kleuren onder de microscoop. Het bestaat uit veel verschillende gesteente- en mineraalbrokjes.

Spierwit

Zand uit het jongtertiair (hier en daar aan de oppervlakte langs de Hondsrug en in Oost-Groningen, maar vooral in Zuid-Limburg) daarentegen bestaat vrijwel geheel uit kwarts en kan spierwit zijn.

(tip: zoek maar eens op internet naar afbeeldingen met de zoekterm ‘zand microscoop’, dan kun je kleuren goed zien).

Bron: Naturalis

Wist je dat de Egyptenaren hun tanden poetsten met zand?