Waar ligt de Mont Blanc?

Waar ligt de Mont Blanc?

De Mont Blanc ligt op de grens van Italië en Frankrijk. Cartografen (deskundigen die de wereld in kaart brengen) hebben wel vastgesteld dat de top van de Mont Blanc op Frans grondgebied ligt. Vandaar dat we de Mont Blanc over het algemeen Frans noemen. De Italianen zullen natuurlijk zeggen van niet.

Weet je waarom de Mont Blanc precies op de grens van Frankrijk en Italië ligt? Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de manier waarop mensen vroeger de grenzen hebben bepaald. De grenzen werden over het algemeen niet met een liniaal getrokken en zijn vaak heel kronkelig. Dit komt omdat men bepaalde dingen uit de natuur koos, die dan vervolgens dienden als grens. Je kan denken aan rivieren, meren en (in het geval van de Mont Blanc) bergen! De Mont Blanc is dus hoogstwaarschijnlijk gekozen als landgrens tussen Frankrijk en Italië, waardoor hij dus ook precies op het midden ligt!

Afrika is hierop trouwens een uitzondering, want dit continent heeft wel rechte grenzen. Dit komt omdat grote gebieden in Afrika vroeger bezet waren door andere landen, die samen overlegd hebben wie welk stuk van Afrika kreeg. Deze grenzen zijn dus wel met een liniaal getrokken!

Weet jij wie er bepaalt waar een grens loopt?

Challenges