Waar bestaan edelstenen uit?

De aarde
edelstenen

Mineralen

Edelstenen zijn natuurlijke mineralen met bijzondere eigenschappen. Ze zijn mooi om te zien, zeldzaam en ze kunnen meestal wel tegen een stootje. Om ze nog mooier te maken worden ze vaak geslepen. Bekende edelstenen zijn diamant, robijn, toermalijn, saffier en smaragd.

Elementen

Mineralen bestaan uit één of meerdere soorten elementen (atomen). Dat zijn hele kleine bouwsteentjes die je met het blote oog niet eens kunt zien. In de aardkorst zijn meer dan tachtig soorten elementen gevonden. De elementen hebben ruim vierduizend mineralen gevormd, waarvan de meeste zeldzaam zijn. Edelstenen behoren tot de zeldzaamste mineralen.

Eigenschappen

Elk mineraal heeft een aantal kenmerkende eigenschappen, zoals een bepaalde kleur en hardheid, een bepaalde manier waarop het breekt of splijt, etc. Die eigenschappen zijn afhankelijk van de elementen waaruit het mineraal bestaat en van de manier waarop de elementen zijn gerangschikt, de kristalstructuur. Door die structuur groeien mineralen soms uit tot prachtige puntige (kwarts) of vierkante kristallen (pyriet).

Verbindingen

Het meest voorkomende mineraal in de aardkorst is veldspaat. Het is een verbinding van drie verschillende elementen: aluminium, silicium en zuurstof. Kwarts (bergkristal) wordt veel als siersteen gebruikt. Het bestaat uit de elementen silicium en oxide. De chemische formule is SiO2. Het geeft aan dat in de kristalstructuur telkens één silicium-atoom met twee zuurstof-atomen is verbonden. Toermalijn heeft een heel ingewikkelde samenstelling: CaMg3Al6(BO3)3Si6O18(O,OH,F)4. In dit mineraal zitten de elementen calcium, magnesium, aluminium, borium, silicium, zuurstof, waterstof en fluor. De rijtjes elementen tussen haakjes betekenen dat deze elementen elkaar kunnen vervangen in de kristalstructuur.