Liggen er nog schatten op de zeebodem?

De aarde

In de tijd van ontdekkingsreizigers, piraten en goud werd de zee veel bevaren. Zo waren er bijvoorbeeld handelaren die uit andere landen mooie spullen haalden om mee te nemen naar hun eigen land. Ze vertrokken vaak met een boot vol met zilver, goud en andere grondstoffen. Op zee lagen er piraten op de loer die alle mooie spullen wel wilden hebben. Ze vielen de schepen aan en gingen er maar al te vaak met de buit vandoor! Het kwam ook vaak voor dat de schepen zonken in een storm of vastliepen op de rotsen.

Tegenwoordig zijn er onderwater-archeologen die zoeken naar schatten op de bodem van de zee. Zodra ze weten waar een wrak ligt kunnen ze beginnen met het opgraven van voorwerpen. Je snapt wel dat sommige voorwerpen zo lang in de zee hebben gelegen dat ze uit elkaar vallen als je ze naar boven haalt. Er wordt dus geprobeerd alles nat te houden totdat ze in het laboratorium aankomen. Daar worden de voorwerpen in een speciale oplossing bewaard.

Over de hele wereld liggen wrakken van schepen. Veel van deze wrakken zijn teruggevonden en geruimd. Zo zonk in 1600 het Spaanse handelsschip San Diego in de Zuid-Chinese Zee. Ongeveer 350 mannen kwamen om. In 1991 is dit schip teruggevonden en vond men 800 onbeschadigde voorwerpen van porselein!
Zwaarbeladen met goud zonk een ander schip, de Santa Margarita in een orkaan in 1622. In dit schip vonden de onderwater-archeologen enorme gouden kettingen en goudstaven! Zo liggen er vast nog meer gezonken schepen met schatten op de zeebodem...