Hoe weet je waar je naartoe moet als je in de ruimte bent?

Hoe weet je waar je naartoe moet als je in de ruimte bent?
raket

Waar ben ik?

Als je in de ruimte wilt weten waar je naar toe moet, moet je eigenlijk eerst weten waar je bent. En dat kan knap lastig zijn. Je zweeft immers in het rond en kunt je nergens aan vast pakken. Je kan natuurlijk wel om je heen kijken en andere dingen zien, maar hoe ver weg staan die dingen?

Radar

Een manier om daar achter te komen is met radar. Je stuurt dan met een antenne een radiogolf naar die dingen toe (bijvoorbeeld een planeet) en meet hoe lang het duurt tot de teruggekaatste golf jou weer bereikt. Hoe verder ze weg staan hoe langer dat dan duurt. Als je eenmaal weet waar je bent kun je gaan bedenken welke kant je op moet om ergens anders te komen.

Sterrenhemel

De sterrenhemel kan je helpen waar de richting is. Vroeger deden de ontdekkingsreizigers dat ook zo. Ze vaarden ergens op zee en konden met de sterrenhemel bepalen waar ze naar toe moesten. Satellieten gebruiken vaak ook de sterren. Ze hebben kleine sterrenkijkertjes aan boord om te kijken waar bepaalde sterren staan. Zo weten ze of ze in de goede richting staan om bijvoorbeeld een mooie foto te maken van een planeet of misschien wel van de wolken boven Nederland.

Rate this article

  • love 31% love
  • lol 27% lol
  • omg 29% omg
  • pff 14% pff
site-footer-logo