Hoe snel gaat een lawine?

De aarde

Sneeuw is niet zomaar sneeuw. Door zonnig weer, temperatuur-verschillen of wind kan de structuur van sneeuw heel erg veranderen. Daardoor kan er een lawine ontstaan: een grote massa sneeuw komt plotseling in beweging en schuift naar beneden. Hoe snel gaat een lawine? Willem Wever zoekt het uit.

Ontstaan lawine

Een lawine kan op verschillende manieren ontstaan. Een skiër of snowboarder kan een lawine opwekken, maar ook door wind of een sneeuwstorm kan een lawine ontstaan. Zelfs een hard geluid kan een lawine opwekken. Daarom wordt er in skigebieden bij lawinegevaar vaak een lawinepijl, een soort vuurpijl, afgestoken. Door de druk die er bij de knal ontstaat kunnen lawines worden losgeschud. Daarna zijn de skipistes meestal weer veilig.

Dit is ook leuk om te lezen: Hoe komt sneeuw in de wolken?

Lawinegevaar

Als de kans op lawines te groot wordt dan wordt er een lawinegevaar uitgeroepen en kunnen de skipistes worden afgesloten.

Verschillen

Er bestaan verschillende soorten lawines. Een voorbeeld is de natte sneeuwlawine: op een zonnige dag of door natte sneeuwval smelt de bovenste laag sneeuw. Deze laag wordt hierdoor zwaarder en zwaarder tot de sneeuw plotseling begint te schuiven. Soms zijn twee lagen sneeuw niet goed gehecht. Als het eerst heeft gedooid en het daarna weer begint te sneeuwen dan ligt de bovenste laag los van de onderste laag. Door het gewicht van een skiër kan dan plotseling een grote plak sneeuw in beweging komen. Dit noemen we een plaksneeuwlawine. Een losse poedersneeuwlawine ontstaat bij hevige sneeuwval en een lage temperatuur. Een dichte wolk van sneeuw raast met hoge snelheid de berg af. Vaak ontstaat deze lawine klein, een rollend balletje sneeuw kan genoeg zijn. Bij de losse poedersneeuwlawine komt minder sneeuw in beweging dan bij de natte sneeuwlawine of de plaksneeuwlawine. Toch kan deze lawine enorm gevaarlijk zijn door de hoge snelheid van soms wel 200 tot 300 kilometer per uur!

Lees ook:

- Hoe blus je een brand met sneeuw?
Waarom is sneeuw wit?
- Hoe komt sneeuw in de wolken?