Hoe komt het dat de wereld rond is, maar de straten plat?

De aarde
aarde rond

 

De aarde is heel groot, als je op de evenaar staat en je gaat een wandeling om de aarde maken dan zal je 40.075 km moeten lopen voordat je weer op de zelfde plek staat. Omdat de aarde zo groot is, kan je niet ‘zien’ dat de aarde rond is. Je kan toch nooit verder kijken dan de horizon.

Grootte aarde
Stel nou dat de aarde zo klein zou zijn als een sinaasappel. En dat er een lijn zou lopen over de sinaasappel, als een weg. Als jij op de sinaasappel zou staan, net naast het lijntje, zou je kunnen zien dat de lijn een bochtje maakt. Maar de aarde is zo groot dat je alleen voor je kan kijken en niet om de aarde heen kan kijken. Daarom lijkt het alsof de straten plat zijn.

Lees ook: Hoe kan het dat de aarde sneller draait op de evenaar?

Bergen en heuvels
Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er op de aarde bergen en heuvels. Die zijn wel klein genoeg (terwijl ze soms enorm zijn) om straten omhoog en omlaag te laten gaan en dat kan je wel zien.

Bewijs
Er is wel een truc die  honderden jaren geleden gebruikt werd als bewijs dat de aarde rond is. Als een schip op zee gaat en de horizon bereikt, lijkt deze niet allen kleiner te worden. Het schip verdwijnt beetje bij beetje! Het eerste deel dat zal verdwijnen is de romp, en het laatste deel dat je zal zien is het topje van de mast. Dat komt natuurlijk doordat het schip de ronding volgt van de aarde.

Weet jij ook dat...

De aarde gewichtloos is?

De zon een ster is?