Hoe komt de melkweg aan zijn naam?

De aarde
melkweg

Sterrenstelsel
De melkweg is de naam voor een sterrenstelsel die er spiraalvormig uitziet. Het ziet eruit als een grote stofwolk met allemaal sterren. Onze aarde en zonnestelsel zitten er middenin. Als we de melkweg van opzij zouden kunnen zien, dan zou het eruitzien als een soort schotel.

Sterren
De melkweg bestaat uit meer dan 200 miljard sterren en bevat oude en nieuwe sterren, stof en moleculaire gaswolken. Vroeger in de prehistorie wist de mens niet dat de melkweg uit allemaal verschillende sterren bestond.

Lees ook: Hoeveel sterren zijn er?

Hemelse koe
Volgens de Egyptenaren was de melkweg ontstaan uit de melk van een hemelse koe. Deze koe steunden met zijn vier poten op de vier hoeken van onze aarde. Vandaar de naam melkweg.

Heracles
De Grieken houden er een ander verhaal op na. Volgens de Grieken zou de god Zeus zijn baby Heracles aan zijn vrouw Hera hebben gegeven zodat het kind gevoed kon worden met melk van zijn moeder. Maar Hera was helemaal niet de moeder, en toen ze daar achterkwam duwde ze het kind van zich af. De melk die toen gemorst werd, vormde volgens de Grieken de melkweg.

Weet jij ook ...

Dat de zon een ster is?

Wat een vallende ster is?