Naar vraag & antwoord

Hoe komt dat dat de kleuren van de regenboog altijd dezelfde volgorde hebben? De aarde

Bekijk antwoord
Hoe komt dat dat de kleuren van de regenboog altijd dezelfde volgorde hebben?
Hoe komt dat dat de kleuren van de regenboog altijd dezelfde volgorde hebben?

Just stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Regenbogen zijn hele wonderlijke dingen, ze hebben altijd dezelfde kleuren in dezelfde volgorde. Hoe kan dit? Willem Wever zoekt het uit.

Ontstaan regenboog

Regenbogen zie je met je rug naar de zon. Voor je uit valt regen. Het zonlicht valt op de regendruppels. Het witte zonlicht wordt gebroken in een spectrum van veel kleuren. Het zonlicht is namelijk niet wit, maar bestaat uit heel veel verschillende kleuren, al die kleuren bij elkaar maakt de kleur wit.

Verschillende hoeken

Regendruppels breken het zonlicht altijd op eenzelfde manier. Iedere kleur heeft een eigen hoek waaronder het gebroken wordt. De kleur rood wordt het minst gebroken, daarom is die kleur altijd bovenaan. De kleur blauw wordt het beste gebroken, eigenlijk is de kleur blauw overal (de hele lucht is blauw).  

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden is: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Dat de regenboog uit precies 7 kleuren bestaat klopt niet. "indigo en violet" is erbij 'verzonnen' om op 7 kleuren uit te komen. In de bijbel is 7 een heilig getal.

Bekijk ook het filmpje: Hoe komen de kleuren in de regenboog?

Wist je dat je aan het begin van de dag en aan het einde van de dag de mooiste regenbogen kunt zien, dan staat de zon het laagst en wordt het licht mooi gebroken!

Weet jij ook...

Waarom je de maan soms overdag kunt zien?
Waarom een vliegtuig strepen trekt? 
Waarom is de lucht blauw als er geen wolken zijn?

Just stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges