Wat doet een polsstokhoogspringer?
Polsstokhoogspringen is een onderdeel binnen de atletiek. De atleet legt een korte afstand rennend af en lanceert zichzelf met behulp van een polsstok over een lat heen. Sinds 1896 is het een onderdeel deel van Olympische Spelen bij de mannen. Pas in 2000(!) werd het ook een onderdeel bij de vrouwen.
Polsstok
De eerste polsstokken werden gemaakt van hout. Deze waren niet heel praktisch omdat het gevaar van breken groot was. Daarna werden de stokken gemaakt van bamboe, gevolgd door aluminium. De stokken waar polsstokspringers nu meer springen is gemaakt van carbon en glasvezel.
Lees ook: Wat was de eerste echte sport op aarde?
Regels
De lat waar atleten overheen moeten springen is 4.5 meter breed. De lat is zo neergelegd dat als je er lichtjes tegenaan stoot, hij naar beneden valt. Atleten hebben drie pogingen om over de lat heen te springen. Lukt dit ze niet dan worden ze uitgeschakeld en mogen ze de volgende ronde niet meer meedoen. De springstok kan breken tijdens het springen, als dat gebeurd wordt de poging als ongeldig verklaard en mag diegene nog een keer springen.
Lees ook: Waarom zweet je als je sport?
6-meterclub
Dit is een speciaal groepje onder de polsstokspringers. Iedereen die er lid van is heeft over een lat van 6 meter of hoger gesprongen. Alle leden zijn mannen. Het record van de vrouwen ligt rond de 5 meter.
Meer weten…
Ben je benieuwd naar wat een polsstokspringer allemaal moet doen? Jetske en Mara gaan een dagje op pad met oud-wereldkampioen Rens Blom.