Wat doet doping met je?

Sport
doping

Soms lees je in het nieuws dat een sporter doping heeft gebruikt. Dan wordt zijn prijs hem afgenomen, omdat hij niet eerlijk heeft gewonnen. Wat is doping en wat doet het met je?

Winnen

Soms gebruiken sporters doping, omdat ze sterker willen worden of harder willen lopen, fietsen of zwemmen. Ze hopen dat ze op die manier meer kans hebben om te winnen. Doping is verboden, want eigenlijk speel je vals. Je bent niet echt sterker of sneller: dat komt door de medicijnen, de doping, die je slikt.

Verschillende soorten doping

Er zijn veel verschillende soorten doping. Sommige zorgen ervoor dat je spieren groter worden waardoor je sterker wordt, andere zorgen ervoor dat er meer zuurstof in je bloed komt, zodat je een betere conditie krijgt. Er is ook doping die ervoor zorgt dat je heel snel veel afvalt. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt door sommige klimmers, zodat ze niet zoveel gewicht mee omhoog hoeven te nemen!

Niet goed voor je

Dat doping niet goed voor je is hoeven we je vast niet te vertellen. Je kunt er allerlei bijwerkingen van krijgen. Zo kan het gebeuren dat je van doping een vettere huid en pukkels krijgt of dat je haar uitvalt. Het kan ook gebeuren dat je hart of lever het minder goed gaan doen, waardoor je erg ziek kunt worden. Ook om deze reden is doping in de sport verboden. Bovendien kun je een betere conditie of sterkere spieren ook helemaal zelf krijgen door extra hard te trainen.