Wat doet Anky van Grunsven?

Sport

Anky van Grunsven is een amazone. Ze rijdt paard op topniveau. Op de Olympische Spelen in 2000, 2004 én 2008 heeft ze goud gewonnen. Ook heeft ze met haar paarden al meerdere wereldbekers gewonnen. Met Bonfire is Anky beroemd geworden, maar ook haar paard Salinero is erg succesvol.

Anky is geboren op 2 januari 1968 in Erp. Ze rijdt al sinds haar zesde jaar paard. Vanaf het moment dat Anky naar de middelbare school ging heeft ze veel paardgereden en natuurlijk ook aan veel wedstrijden mee gedaan. Om zo'n goede ruiter te worden moet je veel trainen. Iedere ochtend rijdt Anky haar 5 paarden. Daarna geeft ze 2 uur les aan leerlingen die naar de stal komen. Vroeger waren de werkdagen voor Anky nog veel langer, maar omdat ze nu 2 kinderen heeft rijdt ze nog maar 5 paarden.

Haar man Sjef Janssen regelt alle zakelijke dingen. Hij is ook haar coach én de bondscoach van de Nederlandse wedstrijdruiters. Anky woont op een prachtig terrein waar ook de stallen van de paarden zijn en de binnen- en buitenbak waar ze op haar paarden kan rijden. Natuurlijk zijn er ook veel andere mensen die in de dressuurstal van Van Grunsven werken. Het trainen van wedstrijdpaarden is een belangrijk doel van Anky.

Op dit moment heeft Anky vijf paarden zelf in training. Daarnaast worden er jonge paarden opgeleid voor een dressuurcarriere. Een leuk weetje: Bonfire is het lievelingspaard van Anky, maar Salinero is beter (dit heeft Anky vertelt in een aflevering van Zappsport op 31 maart 2007). Anky heeft ook bijgeloof: zo trekt ze altijd eerst haar rechterlaars aan en dan pas haar linkerlaars! Op de officiële website van Anky (www.anky.nl) kun je van alles over haar lezen.