Waarom hebben raceauto's geen deuren?

Sport
formule 1

Raceauto's zijn heel snel en slim gemaakt, maar ze hebben geen deuren... Waarom dit is? Willem Wever zoekt het uit!

Luchtweerstand

Raceauto’s zijn auto’s die grote snelheden kunnen halen (bijvoorbeeld harder dan 300 kilometer per uur). Mensen bouwen deze auto’s zo compact mogelijk, zodat ze minder last hebben van de “aerodynamica”: ook wel luchtweerstand genoemd. De lucht wil zich in randen en vormen gaan persen in de auto en dit zorgt ervoor dat de auto langzamer gaat (meer weerstand krijgt).

Geen deur 

Als een auto geen deur heeft kan de lucht zich ook niet in de groeven persen en blijft de auto zijn snelheid behouden. Vandaar dat een Formule 1 auto zo compact mogelijk is!

Niks overbodigs 

Alleen de dingen die nodig zijn om de auto (hard) te laten rijden zitten er op. Overbodige onderdelen hebben ze er expres niet op gemonteerd.

Vleugels

Om de aerodynamica te bevorderen hebben ze een voor- en achtervleugel gemonteerd die de luchtstroming beïnvloeden. Deze vleugels zorgen ervoor dat de wagen op de grond wordt gedrukt door negatieve lift, ook wel “downforce” genoemd. Dit om te zorgen dat de wagen meer grip krijgt op de weg, en zodat de wagen niet de lucht in vliegt door de positieve lift (van de autovorm zelf). Deze downforce is zelfs zo groot, dat het theoretisch mogelijk is om een Formule 1-wagen op zijn kop te laten rijden.

Andere sporten

Ook bij andere sporten moet er rekening worden gehouden met de aerodynamica. Schaatsers hebben speciale pakken die ook de luchtweerstand moeten verkleinen zodat zij ook sneller over het ijs kunnen voorbewegen.