Waarom heb je tijdens een wedstrijd in een roeiboot een stuurman nodig?

Sport
Twee dames die roeien op een rivier

Heb je wel eens een roeiwedstrijd gekeken? Dan is het je vast wel opgevallen dat de roeiboten vaak alleen maar rechtdoor gaan. Waarom heeft een roeiboot dan een stuurman nodig? Willem Wever zocht het uit!

Recht varen

Bij een roeiwedstrijd varen alle roeiboten in een eigen baan. Voordat een roeiwedstrijd begint, moet een roeiboot wel naar die baan toegevaren zijn. Een stuurman in de boot zorgt er dan voor dat de roeiboot recht in deze baan komt te liggen. Ook zorgt hij ervoor dat de roeiers recht blijven varen in de baan, wanneer de wedstrijd is gestart. De roeiers zitten namelijk met hun rug naar de finish toe, dus ze zien niet precies waar ze heen varen!

Coach in de boot

Een andere belangrijke taak van een stuurman, is dat hij de coach is in de boot. De stuurman moet de juiste aanwijzingen geven tijdens de wedstrijd. Op deze manier probeert hij er bijvoorbeeld voor te zorgen dat iedereen in de boot tegelijk roeit. Ook moedigt de stuurman de roeiers in de boot aan. Hij probeert er voor te zorgen dat de roeiers gemotiveerd blijven en de wedstrijd willen winnen! De stuurman geeft dus allerlei tips en roept dingen die ervoor zorgen dat zijn team als eerste de eindstreep bereikt.

Wist je dat?

Niet elke roeiboot heeft een stuurman. Dat komt, doordat er verschillende manieren van roeien zijn. Soms roeit een roeier met twee roeispanen, en soms met maar één. Soms zitten er twee, vier of acht personen in een roeiboot! Daarom is er soms ook wel, maar soms ook geen stuurman aanwezig in de boot.