Waarom beginnen darters met 501 punten?

Sport
Darten 501 punten

Darters moeten proberen zo snel mogelijk op 0 punten uit te komen. Dat doen ze door met hun pijlen een bepaald puntenaantal te gooien. Waarom beginnen ze met 501 punten?

Altijd 501?

Niet alle spelletjes darts beginnen met 501. Normale partijen, bijvoorbeeld de spelletjes die je op televisie ziet, beginnen wel vaak met dat aantal. Maar sommige darters beginnen met het getal 301, 701 of 1001. Het getal waarmee wordt begonnen, hangt af van het aantal spelers en van hoe lang de darters willen spelen.

Spelregels

Bij darten moet je zo snel mogelijk proberen op 0 uit te komen. Darters kunnen een enkel gooien (1x het aantal punten), een dubbel (2x het aantal punten) en een triple (3x het aantal punten). Het hoogste aantal punten dat je kunt halen is 60 (dan gooi je 3x 20 punten). Je mag drie pijlen per beurt gooien, dur per beurt kun je maximaal 180 punten halen. Het spelletje moet uitgegooid worden met een dubbel, anders telt het niet.

Getal 1

Alle getallen waarmee een spel wordt begonnen, eindigen dus op het getal 1 (501 of 701 bijvoorbeeld). Daarmee wordt geprobeerd het spel lekker spannend te houden. Als er met een even getal wordt begonnen (zoals 500 of 600), dan hoeven de spelers alleen maar bij iedere worp 20 punten te gooien. Dan wordt darten wel een saai spelletje! Door de 1 moeten de darters verplicht ook een ander getal gooien, omdat je anders niet uitkomt met de punten. Dit maakt het spelletjes moeilijker en leuker om naar te kijken.