Hoe wordt een voetbaltenue ontworpen?

Sport

 Het voetbaltenue voor het Nederlands elftal wordt door NIKE ontworpen.

Het maken van een nieuw WK of EK- shirt duurt zo’n twee jaar.

Eerst gaan de ontwerpers met de voetbalbonden, supporters, clubs en de spelers praten. Wat vinden zij belangrijk? Wat vinden ze mooi?
Heel wat mensen zijn dus betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe shirts. De supporters spelen ook een belangrijke rol hierin. Zo vonden de supporters van PSV (Eindhoven) het belangrijk dat ook de Brabantse vlag op hun uit-tenue staat. En dit is dan doorgevoerd!

Wanneer de eerste ontwerpen zijn gemaakt, wordt dit voorgelegd aan de voetbalbonden en voetbalclubs. Zij moeten dan hun goedkeuring geven en de spelers mogen de shirts gaan testen of ze lekker zitten.
En dan begint het grote produceren van de shirts. Dit gebeurt ruim van tevoren (zeker een half jaar!), want de winkels willen op tijd weten wat ze gaan verkopen.

Bron: www.nike.com

Wist je dat de shirts van lege plastic flessen zijn gemaakt? Per shirt zijn er 8 flessen gebruikt. In totaal gebruikte NIKE 13 miljoen lege flessen! Dat is nog eens recycling!

Er is nu gekozen voor een zwarte broek ipv een witte broek. De zwarte broek was ook succesvol op de WK's in 1974 en 1978