Hoe vaak traint een hardloopster per week?

Sport
hardlopen

Lornah Kiplagat is geboren in Kenia. Al jong wist ze dat ze graag wilde gaan hardlopen, maar dat mocht niet! Vrouwen horen niet aan topsport doen! Dus besloot Lornah om 's nachts (wanneer iedereen sliep) te gaan trainen. Lornah's hardlooptalent werd ontdekt op haar 15e wanneer ze naar een kostschool voor meisjes gaat. Ze is vooral goed in het rennen van lange afstanden, zoals de marathon (42 km!).

Conditie trainen

Voor het rennen van een marathon is een hele goede conditie nodig en een gezond lichaam. Lornah Kiplagat rent wel bijna 20 km/uur. Dat is erg snel! Daarvoor traint ze natuurlijk erg veel, maar bouwt ze ook rustpauzes in om haar lichaam weer te laten herstellen. Zo plant ze haar wedstrijden ruim van te voren in en neemt ze ook een aantal weken rust in een jaar.

Lornah traint in aanloop naar een marathon wel 13 keer per week! Dat betekent dat ze dus 6 dagen per week 2 keer per dag traint. Tussen de trainingen door gaat ze slapen. Lornah slaapt veel om haar lichaam weer te laten herstellen. En ze eet veel bruine boterhammen, dat vindt ze erg lekker en daar haalt ze veel energie uit.

Kenia

Lornah heeft in Kenia een heel trainingscentrum laten bouwen voor Keniaanse vrouwen. Zo geeft ze de vrouwen de kansen die er voor haar niet waren in Kenia. Zelf traint Lornah ook veel in Kenia. Het trainingscentrum ligt op 2400 meter hoogte, de lucht is wat ijler en droger. Het rennen is extra zwaar en maakt de lopers extra sterk.