Hoe en waarvan worden schaatspakken gemaakt?

Sport

Lycra

Een schaatspak is van verschillende stoffen gemaakt. Wetenschappers doen veel onderzoek naar aerodynamische kleding. Kleding die je als het ware sneller laat gaan. Een schaatspak zoals Irene Wüst en Sven Kramer dat dragen is van verschillende stoffen gemaakt. Lycra is een van die stoffen: een gladde en elastische stof. Net zoals een elastiekje kan het uitrekken maar blijft het wel strak zitten.

Mix van materialen

Tegenwoordig kan een pak uit wel zes verschillende materialen bestaan. De stof op je benen is van een ander materiaal dan op je rug. Sommige stoffen voelen iets ruwer aan, andere zijn juist weer gladder. Allemaal zodat de lucht zo weinig mogelijk tegen je aanbotst (luchtweerstand) en je daardoor nog sneller kunt schaatsen. Door schaatsers in windtunnels te zetten hebben wetenschappers uitgezocht welke materialen waar moeten zitten op je lichaam.

Gladde materialen kunnen zich het beste op grote oppervlakten zoals rug en buik bevinden. Op armen en benen zijn ruwe stoffen juist weer beter. Natuurlijk is een goede schaatshouding ook erg belangrijk. Ontwerpers vertellen de fabrikant welke stoffen nodig zijn. En waar ze precies moeten zitten. In grote fabrieken naaien mannen en vrouwen de stoffen aan elkaar en zetten ze een rits in het pak.

Bekijk ook dit filmpje!