Is de ramadan dit jaar anders door het coronavirus?

Cultuur
Is de ramadan dit jaar anders?De ramadan is een maand waarin moslims vasten. Dat betekent dat moslims over de hele wereld een maand lang niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang. Aan het einde van de maand vieren ze het Suikerfeest. Dit jaar begint de ramadan op 24 april. Maar dit jaar zal het wel misschien niet zo zijn als andere jaren. Is de ramadan dit jaar anders door het coronavirus?

De ramadan is een maand waarin moslims vasten. Dat betekent dat moslims over de hele wereld een maand lang niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang. Aan het einde van de maand vieren ze het Suikerfeest. Dit jaar begint de ramadan op 13 april. Maar door het coronavirus zal de ramadan dit jaar anders zijn dan andere jaren. Net als in 2020 kunnen mensen niet samenkomen.

Kan samen bidden nog?

Veel landen nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat minder mensen besmet raken met het coronavirus. Tijdens de ramadan gaan veel moslims in de avond naar de moskee om daar samen te bidden. Samen zijn is voor veel mensen belangrijk tijdens de ramadan, maar dat kan nu niet. Sommige moskeeën zijn helemaal dicht tot grote verdriet bij vele bezoekers. Sommige moskeeën gaan daarom diensten livestreamen. Zo kunnen mensen vanuit huis het gebed toch volgen.

Afstand houden (je kent het wel)

Gelukkig kunnen een aantal moskeeën wel open, maar dan met zo min mogelijk bezoek. Het aantal mensen hangt af van het aantal vierkante meters. Je moet voldoende afstand kunnen bewaren, mondkapje dragen en je handen ontsmetten. Dit zijn de basisregels die gelden voor alle religieuze bijeenkomsten.

Kan samen eten nog?

Tijdens de ramadan eten moslims na zonsondergang. Die maaltijd heet de iftar. Veel mensen komen dan bij elkaar thuis om samen te eten. Maar door het coronavirus gelden er nu ook regels voor bezoek. De iftar zal dus anders zijn dit jaar, omdat veel mensen niet bij elkaar op bezoek kunnen om samen te eten. Maar misschien vinden mensen het fijn om tijdens het eten te videobellen met anderen.

Hoe vieren ze het Suikerfeest?

De ramadan sluiten moslims altijd af met het Suikerfeest. Dat is een groot feest met veel eten, vrienden, familie en gezelligheid. Dit jaar, op 12 mei, wordt het een minder groot feest. Nu moeten veel gezinnen thuisblijven en kunnen ze het Suikerfeest niet met veel vrienden en familie vieren.