Hoe komt het dat lilliputters zo klein zijn?

Het menselijk lichaam
een klein mens op een schilderij

Groeistoornis

Het woord lilliputter is eigenlijk niet het juiste woord voor deze kleine mensen met een groeistoornis dat ook wel dwerggroei of achondroplasie wordt genoemd. Nu is achondroplasie best een lastig woord. En 'dwerg' wordt vaak ook als een scheldwoord gezien in Nederland. In Engeland gebruiken ze wel vaker het woord 'dwarf' ('dwerg') voor kleine mensen.

Kleine mensen

Kleine mensen zelf noemen zichzelf het liefst 'kleine mensen'. Hier gebruiken we het woord 'achondroplasie'.

DNA fout

Door een fout in het DNA kunnen de lange pijpbeenderen in de armen en benen bij mensen met achondroplasie niet goed uitgroeien zoals bij gezonde kinderen. Hierdoor ontstaat de typische bouw met een normale lengte van de romp, maar korte armen en benen. De gemiddelde lengte van mensen met achondroplasie is ongeveer 120 cm.

Operatie

Soms wordt geprobeerd een langere lengte te bereiken door operaties of door behandeling met hormonen, maar eigenlijk is er geen goede behandeling voor deze groeistoornis. Ook al zijn “lilliputters” klein, het is belangrijk te onthouden dat zij net zo slim of dom zijn als ieder ander mens en ze worden net zo oud als gezonde mensen.