Waarom moet je in Nederland belasting betalen en in België niet?

De maatschappij
Aantal rekeningen met een rekenmachine

Misschien heb je ze wel eens op de mat zien liggen. De blauwe enveloppen van de belastingdienst. De meeste mensen worden er niet erg vrolijk van. Waarom betalen we eigenlijk belasting? Willem Wever legt het uit. 

Nederland vs. België

In België moet je, net als in Nederland, ook belasting betalen. De overheid zorgt in Nederland en België voor bijvoorbeeld het onderhoud van straten, zodat ze veilig blijven om over te fietsen. Maar de overheid zorgt ook voor een goede oude dag van jouw oma of opa, voor veiligheid, onderwijs en nog veel meer!

Lees ook: Waarom kan je geld niet namaken?

Inkomensbelasting

Voor al deze zaken heeft de overheid geld nodig. Dit geld ontvangt de Nederlandse overheid voor een groot deel uit belastingen. Sommige belastingen zitten op producten en diensten zoals dvd’s en een bezoek aan de kapper. De winkelier en de kapper dragen vervolgens een deel van die belastingen af aan de Belastingdienst. Als je later centjes gaat verdienen, wil de Belastingdienst ook een deel van jouw salaris hebben, inkomensbelasting heet dit.

Lees ook: Wat doet de bank met mijn geld?

Overal

In België zijn de belastingen zowat de enige inkomstenbron van de overheid. Hier gaat ook meer geld van je verdiende geld in de vorm van belastingen naar de overheid. Vooral gezinnen met hoge inkomens betalen meer belastingen. In het belastingverdrag van 2001 zijn afspraken gemaakt tussen België en Nederland over de belastingheffing. Woon je in Nederland, maar werk je in België, dan komt het vaak voor dat je belasting over je salaris aan België moet betalen. Wat dat betreft kun je als Belg maar beter in Nederland werken, want dan hoef je minder geld af te staan. Een ding staat vast: elk land heeft belastinginkomsten nodig en geeft vaak meer uit dan er binnenkomt.

Weet je ook...

Hoe mensen op het idee zijn gekomen om met geld te betalen?
Wat ze doen met het kleingeld uit de supermarkt?