Waarom hebben sommige windmolens 2, 3 en soms 4 wieken?
In Nederland zie je veel windmolens. Maar de molens zien er niet allemaal hetzelfde uit. Indy-Lynn vraagt zich af waarom windmolens 2, 3 of 4 wieken hebben. Willem Wever duikt in de wereld van de windmolens en geeft jou het antwoord.
Oude windmolens
Bij oude windmolens was het gemakkelijker om met 4 bladen te werken: je kruist gewoon 2 lange bomen en je hebt al 4 wieken die in balans zijn. Moderne windturbines hebben 3 wieken, die we rotorbladen noemen. Vroeger zag je ook wel windturbines met 2 bladen en zelfs met 1 blad met een tegengewicht.
2 wieken minder stabiel
Windturbines met 2 wieken zijn zeldzaam geworden, omdat ze minder effectief, minder stabiel en minder mooi zijn. Een windturbine met 3 rotorbladen is stabieler dan een turbine met 2. Vergelijk het maar met een krukje of tafel. Een krukje met 3 of 4 poten staat stabiel, een krukje met 2 poten valt om: het is niet in balans. Met 2 rotorbladen ‘wiebelt’ een turbine meer dan met 3, als de bladen draaien. Er komen dan enorme krachten op de windturbine te staan. Bij een windturbine met 3 bladen worden die krachten beter verdeeld en daarom staat hij steviger.
3 is het beste aantal
Je zou ook een windturbine met 4 of 5 rotorbladen kunnen maken, maar deze extra bladen zijn niet nodig (en wel duur!). Het beste aantal is dus 3 rotorbladen. Maar in de toekomst komen er misschien wel weer windturbines op zee met maar 2 wieken, waarbij de bladen achter de toren langs draaien.
Bron: Windparknoordoostpolder