Zijn mailtjes waarin banken om gegevens vragen betrouwbaar?

Wetenschap & Techniek
email

Nee! Als je een mail ontvangt van je bank waarin ze om gegevens vragen: verwijder de mail! Een bank zou nooit via de mail om betaalgegevens vragen. In de mail, die precies lijkt op de mailtjes die je krijgt van je bank, wordt bijvoorbeeld gevraagd om je naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummer en de beveiligingscode van je rekening. Je moet deze mail dus nooit beantwoorden, want deze mails zijn verstuurd door boeven die geld willen stelen van rekeningen.

Boeven proberen ook op andere manieren geld van rekeningen te halen. Zo sturen ze bijvoorbeeld ook mailtjes met een link naar een site. Als je op die link klikt dan wordt er een virus geïnstalleerd op je computer. Dit virus gaat op zoek naar je betaalgegevens en geeft de informatie door aan de boeven.

Als je zo'n mail krijgt, kun je bij de mail bij veel banken aangeven bij een speciaal meldpunt. De banken gaan dan op zoek naar de gegevens van de boeven zodat ze kunnen worden opgepakt.

Wees dus heel voorzichtig met mailtjes van banken en geef nooit zomaar al je gegevens! Als je twijfelt, bel dan je bank op voor je je gegevens verstuurt.