Wat is het grootste vliegtuig dat er bestaat?

Wetenschap & Techniek

Heb je wel eens een vliegtuig van dichtbij gezien? Wow, wat zijn ze groot! Vliegtuigen zijn er in veel soorten en maten. Maar wat is nu eigenlijk het grootste vliegtuig die er bestaat?

De Airbus
Op een vliegshow bij Parijs werd in 2006 de nieuwe Airbus A380 getoond. Het is het grootste passagiersvliegtuig tot nu toe. Nog groter dus dan de Boeing 747.

Spanwijdte
De spanwijdte (dat is de afstand van het ene puntje van de vleugel naar de ander) van een 747 is 64,4 meter. De lengte van het vliegtuig is 70,7 meter en hij is 19,4 meter hoog! Loop maar eens 70 stappen een veld in, dan weet je hoe lang het vliegtuig bijvoorbeeld is. 

Goedkoop
De 747 heeft een digitale cockpit voor twee piloten, dit betekent dat de piloot alle belangrijke informatie via een computerscherm binnenkrijgt.  Ook heeft het vliegtuig een nieuw interieur en sterkere en zuinigere motoren. Omdat de motoren erg zuinig zijn en omdat er heel veel stoelen in het vliegtuig staan, is de 747 het goedkoopste vliegtuig per stoel!

De eerste
Boeing was in 1965 de eerste die het aandurfde om een vliegtuig te maken met meer dan 500 stoelen. Sinds zijn eerste vlucht in 1969 is de 747 een supervliegtuig. Hij was groter, vloog verder en kon meer mensen meenemen dan welk vliegtuig dan ook. Maar door de komst van de Airbus A380 met tussen de 555 en 850 stoelen zou dat wel eens snel kunnen veranderen.

Dit is ook leuk om te lezen:

Waarom blijft een vliegtuig zweven?

Hoe wordt een vliegtuig gewassen?