Wat is het grootste gebouw ter wereld?

Wat is het grootste gebouw ter wereld?
hoge gebouwen van onderaf gezien

Meningsverschil

Het is lastig om te bepalen wat het hoogste gebouw ter wereld is. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen het hoogste gebouw (flats, kantoren etc.) en de hoogste constructie (radio-en televisiemasten etc.).

Officieel zijn dat twee heel verschillende dingen, maar wetenschappers zijn het er niet over eens wat nu precies een gebouw is en wat een constructie en wat er wel en niet gemeten mag worden. Voor het gemak hebben we het daarom nu alleen over het allerhoogste gebouw van de wereld: Burj Dubai.

Lees ook: Waar komt het Olympisch Vuur vandaan?

Dubbel record

Burj Dubai is een wolkenkrabber in Dubai. Op 21 juli 2007 versloeg het de 509 meter hoge Taipei 101 op Taiwan, en ging het de boeken in als het hoogste gebouw van de wereld. Een hele prestatie, want Burj Dubai was toen nog niets eens klaar!

Verwacht wordt dat de toren nog meer hoogterecords gaat breken, want behalve het hoogste gebouw ter wereld zal het ook de hoogste constructie zijn.

Het gebouw wordt namelijk niet alleen hoger dan de Taipei 101, maar ook hoger dan het Petronius Platform in de Golf van Mexico (610 m), de KVLY-TV mast in North Dakota (628,8 m) en de inmiddels ingestorte zendmast van Radio Warschau in Polen (646 m).

Geheim hoog

De precieze hoogte wordt nu nog geheim gehouden, omdat Burj Dubai nog steeds in aanbouw is, maar er wordt verwacht dat het gebouw in ieder geval hoger wordt dan 750 meter!

Er komen tussen de 181 en 216 bruikbare verdiepingen in: ook al een record en bijna twee keer zo veel als in de 108 verdiepingen tellende Sears Tower in Chicago. De Sears Tower had het nakijken, toen de Burj Dubai er op 19 augustus met de winst vandoor ging.

Weet jij ook...

Hoe je bij het opblazen van een gebouw kunt weten waar hij terechtkomt?

Hoe Madurodam wordt gebouwd?

Rate this article

  • love 8% love
  • lol 25% lol
  • omg 17% omg
  • pff 50% pff
site-footer-logo